неділю, 30 жовтня 2011 р.

doiСербія

Серед "успішних історій" цьогорічного Тижня Відкритого Доступу (про деякі  вже йшлося у блозі Пана Бібліотекаря), не пропустіть ось цю: doiСербія .
  Проект doiSerbia було розпочато Національною Бібліотекою Сербії лише в 2005 р з перших 5 журналів, нині 59 назв (понад 17 000 статей) вже мають цю чарівну позначку...  А отже, і краще індексуються, і потрапляють в СrossRef  і т.д.,  але головне - забезпечують постійну унікальну ідентифікацію кожної статті. 
      Нагадую: Ідентифікатор цифрового об'єкту (Digital Object Identifier - DOI ) - вже став стандартом у світі  електронних журналів, це унікальний код для кожної статті.  Ну, як от ISBN для книги.  DOI застосовують для будь-якої одиниці інформації в цифровій мережі, для ідентифікації об'єкта та місця його розташування (або інформації про нього) в Інтернеті. Інформація про власне цифровий об'єкт та місце його розташування може змінюватися з часом, але DOI - не може змінитися ніколи. Саме  DOI забезпечує стійкий, постійний зв'язок між змістом об'єкта та його місцем розташування в Інтернеті (замість мережевої адреси або посилання URL).
     Сербські наукові журнали мають DOI, наші все ще ні...Нікому не потрібно? 
  
Додатково про це рекомендую:
    Про CrossRef, DOI, OpenURL та інші інновації в епоху електронних журналів : що, чому, як, навіщо? / Тетяна Ярошенко. // Бібліотечний форум України. - 2009. - № 1. - С. 26-29.
     Цифровий ідентифікатор об'єкта (DOI): "ISBN суспільства знань" / Д. Соловяненко // Бібліотечний вісник. - 2009. - №4. - С. 3-15 

6 коментарів:

  1. ...Нікому не потрібно?..

    А як часто під-час промоції ВД згадують про DOI?

    ВідповістиВидалити
  2. А до чого тут ВД? DOI потрібен всім статтям, і тут промоцією не обійдешся:-( І це не мусить бути справою кожного окремого видавця. Потрібен державний проект чи ініціатива відповідна бібліотеки якої національної. Після статті Дениса були сподівання, що Вернадка започаткує нац.агенцію...

    ВідповістиВидалити
  3. Як це до чого? Хіба постійне посилання на повний текст першоджерела і ВД ніяк не пов'язані? Навіть на рівні згадки?
    Себто відповідь - не часто?

    Влітку НАН робила спроби... Чому б не виступати єдиним фронтом? Говорити про проблему - це вже хоч якісь шанси на зміни.

    ВідповістиВидалити
  4. Нечасто. Тут словами-переконаннями ніц не змінити. А як виступити з НАН єдиним фронтом?

    ВідповістиВидалити
  5. А я знаю?.. Не мовчати і сподіватись, що інші підтягнуться.

    ВідповістиВидалити