неділю, 16 жовтня 2011 р.

Е-книги: поради бібліотекам 2

Мій серпневий пост про це ж виявився популярним, і все тому, певно, що як мінімум в 29 бібліотеках України  вже місяць йдуть випробовування  iPad-ів та Кindle, отриманих за грантом Посольства США в Україні.  І самі вже награлись-роздивились, і колегам та користувачам показали, і книжок позавантажували (Alice in Wonderland на iPad - це диво, правда ж?).  Сподіваюсь, ніхто з бенефіціаріїв не заховав дорогі пристрої у сейфи під надійну охорону і подалі від спокус?:-) Але от видавати ці читанки  ще в користування, здається, ще ніхто не наважився. Як і не зустрілось у Facebook на сторінках бібліотек-учасниць проекту:  "новина завантажена з iPad" (бережемо, колеги:-)?). Добре, вчимося і слідкуємо і за тим, як і що з цими читанками-читалками роблять наші заокеанські колеги. 
       Нещодавно відбувся ALA TechSource  Workshop з теми електронних книг та е-читанок в бібліотеках,  який провели Rebecca Miller, Carolyn Meier and Heather Moorefield-Lang. Хто запізнився-не втрапив: вся презентація Integrating iPads and Tablet Computers into Library Services  тут.  З цікавих нових: за прогнозами до кінця вже цього року буде продано 63,6 мільйонів планшетів (з них 68% ринку - Apple-івськіх), а до кінця 2015 - 326+ млн.  Резони, за якими  люди обирають ці пристрої для приватного вжитку наче зрозумілі, але в презентації ще раз перераховані. Як і досить чіткі порівняльні характеристики різних планшетів, їхні переваги над рідерами (майже кожен четвертий прихильник читалок став користуватися ними менше після знайомства з планшетами!)    А от серед можливих застосувань в бібліотеках були названі: е-читання, е-навчання, підтримка досліджень, підтримка технологій, запровадження нових сервісів, доступ до нового типу контенту, професійний розвиток.   
    Серед  конкретних: найперше, для  потреб штату бібліотеки  (підвищення кваліфікації, на робочих місцях) 2. Для використання в стінах бібліотеки (на різних заходах-презентаціях) 3. Все ж таки для циркуляції - видачі читачам на руки для персонального використання. 
     Приклади політик (умов) таких видач в різних бібліотеках (академічних, публічних, шкільних): на який термін, з яким налаштуванням та контентом. Наприклад, в одній з публічних бібліотек (L.E.Phillips Memorial Public Library) щойно - 21 вересня цього року розпочато використання 32-х  iPad-ів, 6 з них до видачі додому на термін до 7 днів.  На читанках завантажено10 тисяч е-книг з категорії public domain (правильно, поки вщухнуть суперечки навколо чинності використання бібліотеками е-книг, що охороняються правами інтелектуальної власності, від гріха подалі:-) + 10 аудіокниг. Слайд з інформацією про програму з сайту цієї бібліотеки та з каталогу (в яку нашу держстатистику іяк включити використання гаджетів? а в книговидачу , наприклад, 10 тисяч книг на планшеті?:-). Цікаві перші висновки від цієї бібліотеки: будьте активними самі у освоєнні пристроїв, не видавайте всі одночасно, використовуйте для навчання персоналу! Останнє мені здається вкрай важливо: бібліотекар, що не потримав в руках такого пристрою, не зможе допомогти користувачеві, використаємо можливості для навчань!  Втім, перегляньте презентацію самі, цікаво і корисно - всі 77 слайдів. 
Ну, і наостанок, кілька корисних адрес з політик бібліотек, що використовують iPad-и: 
+Padcamp
         

7 коментарів:

  1. І ми обдумували можливість використання iPad-ів. Так, хіба що для пунктів 1 і 2. Щодо п.3, то хіба що в чит.залах, під пильним наглядом. Адже публічні бібліотеки абсолютно не захищені від можливого виносу пристроїв. Немає в нас електроннних воріт, відсутня система взаємодії з органами місцевої влади щодо стягнення з боржників компенсації за збиток, заподіяний бібліотеці.
    А як бути з держ. стат.звітністю? У 6-нк є графи: кількість електронних видань у бібліотеці і їх видача. Як взяти на облік 2000 книжок, закачаних в один iPad з безплатної електронної бібліотеки?

    ВідповістиВидалити
  2. Від можливого виносу пристроїв не захищені не лише публічні б-ки, але і всі інші:-( А видавати додому - виглядатиме щонайменше акцією нечуваної щедрости, до того ж невідпрацьовані процедури-політики.Так що поки я теж за використання в стінах бібліотеки. І на держстатистику, на жаль, поки що не ніяк не вплине.

    ВідповістиВидалити
  3. Я також за п.1,п.2. Ми іPad в тестовому режимі надавали у користання різним віковим категоріям. Головне використання - перегляд новин, фільмів та використання як навігатора. Може всеж-таки населення не готово?

    ВідповістиВидалити
  4. "населення не готово", певно, до читання текстів з планшетів в стінах бібліотеки....Але, експеримент Ви провели цікавий! Розкажіть, скільки користувачів потрапили в експеримент?

    ВідповістиВидалити
  5. 68% ринку - Apple-івськіх? Гадаю 90% - Китай-ських=)

    Імхо - поставити зручні м'які крісла у залі худліт + ввімкнути батареї! і тільки там видавати планшети.

    Дня науково-популярних потреб комп поки зручніший. Знов ж таки імхо, але є дослідження е-читанок.

    ВідповістиВидалити
  6. "90% - Китайських", ну і що? Apple і не приховує "місце народження" айпедів, от ще бразильська збірка скоро долучиться. А що Ви хотіли: світ глобальний:-) А читанки з планшетниками порівнюють неодноразово, не на користь перших явно. Втім, час розсудить, і то дуже швидко:-)

    ВідповістиВидалити
  7. Я не про збірку, а про самих виробників, щось типу Еpple, Appіe, Applо...

    ВідповістиВидалити