суботу, 21 березня 2015 р.

Ще трохи про майбутнє бібліотек та бібліотекарів

На нещодавній конференції один з видавців (з візиткою по-багатому золотом по-чорному :-) заявив, що нас, бібліотекарів дуже скоро не буде (ну, це у відповідь на мій закид про роль видавців журналів у науковій комунікації), а будь-яку бібліотеку можуть замінити два (чому два?!) роботи. Дискусія типусамдурак не розгорнулась чомусь.
Але таки зазирнемо в бібліотечні процеси тренди, дорогі мої колеги і колєжанки.  Про  селфчек машини, які "видають книжки" в бібліотеках (чи не в бібліотеках!)  (оформлюють книговидачу шляхом поєднання штрихкоду з документу бібліотечного фонду та штрихкоду читацького квитка) вже знаєте, певно?  А кіоски такі можна понаставити де завгодно?
Про те, що бібліографічні записи комувони потрібні? віртуально позичаються, а не натхненно друкуються на клаптиках картону і розставляються в дерев'яних ящичках теж?    Про ресурси вільного доступу, Інтернет, електронні книжки та електронні ресурси та  втрату бібліотек на монополію у доступі до інформацію?  Зробіть бліц-опитування: де взяли книжку для читання найближчі ваші 10 респондентів: 1. В Інтернеті 2.В книгарні 3.В бібліотеці? 
 Про те, що "дружній простір" + ресурси все більше публіки шукають в коворкінгах, а не в бібліотеках? (уявіть такий лєжачок у Вернадці?:-) , ну, добре, добре, не зазіхаємо на святині. Нехай у якійсь публічній бібліотеці Вашого міста, га?   
 Ну от, що ще лишилось для натхненної праці громадян  в книгозбірнях? Хіба "ніч в бібліотеці"... Хіба розумний кваліфікований ерудований доброзичливий бібліофіл - бібліотекар! 
А що як справдяться прогнози Айзека Азімова? І справджуються вже! Бо японському роботу-андроїду на імення Азімо (віват Азімову і законам робототехніки!) вже доступні функції впевненого розпізнавання звуків, жестів, текстів, і, ясна річ, його кваліфікація по роботі в Мережі перевищує наші бібліотечні нормативи знання Гугль:-)
Треба підкинути розробникам вимоги до Азімо щодо класифікацій ББК (УДК - вищий пілотаж) та таблиць Хавкіної, ну, і тоді все, панове... Хіба вартість Азімчика ще зашкалює?   Але то справа часу...
Офф-топ: в понеділок чсн слв подзвоню тому видавцю, запитаю, навіщо ДВА Азімчика в кожну бібліотеку!

   

Немає коментарів:

Дописати коментар