вівторок, 10 вересня 2013 р.

Я б в бібліотекарі пішов..

Хто мав нагоду спілкуватися останні 10-15 років з студентами, що обрали фах бібліотекаря? Підтвердіть, що мотивація вибору почесної, але далеко не престижної  нашої професії, де до того ж "питають, як з розумних, а платять як дурним" з року в рік падає. Студенти, які якось потрапляють все ж в "майбутні бібліотекарі", розглядають працевлаштування за фахом як чи не останній варіант, коли вже всі посади в Макдональдсах-колл-центрах і т.п будуть недосяжними. 
А в цей час уявіть собі:  Бібліотечна Асоціація країни оголошує щорічні конкурси для підтримки студентів, які здобувають фах бібліотекаря. На загальну суму десь в кілька мільйонів. На одного студента десь від 10 до 56 тис.грн. на рік... Гранти надаються в різних ділянках: майбутнім дитячим бібліотекарям, або тим, хто збирається обслуговувати людей з обмеженими можливостями чи нацменшин, або впевнено осягає премудрості новітніх медіа і т.д. Іншими словами, все, що Бібліотечна Асоціація (не Мінкультури!) визнає в якості пріоритетів.  Країні потрібні кваліфіковані та вмотивовані кадри. Вгадайте якій?  

3 коментарі:

  1. А у нас є кого підтримувати :( ? 1 факультет на всю країну у ВНЗ, плюс кафедри, коледжі...До прикладу Канада, то теж, здається "вотчина" ALA: Dalhousie University факультет - School of Information Management, McGill University факультет - Graduate School of Library and Information Studies, Université de Montréal факультет - École de bibliothèconomie et des sciences de l'information і т.д. Nемає у них фаху "бібліотекознавство" як такого. Воно неодмінно припасовується до якоїсь спеціалізації по ІТ...Я не виправдовую наш клінічний пофігізм у підтримці студентів (щось подібне казав один наш викладач по ф/в - сильному допомога не потрібна, слабому вона не допоможе), проте якщо вже підтримувати, то краще майбутніх фахівців з актуальними знаннями, що вчилися по адекватній сьогоденні програмі. У нас так ? Бо епізодичні зацікавлення окремих ентузіастів то добре і прекрасно, але система це система. Та і порівнювати США і Україну якось некоректно. Так можна будь яку галузь зпівставити, сісти і заплакати. А це не констурктивно =)

    ВідповістиВидалити
  2. Реальним варіантом котрий можна розіграти (раз прихистку від міністерського крила не діждешся) це збирати /поширювати інформацію про ті американські (і не тільки) бібліотечні гранти, що УБА в принципі і так робить. Ну принаймні щомісячну їх добірку оновлюють начебто регулярно.

    ВідповістиВидалити