неділю, 28 жовтня 2012 р.

Мрії збуваються... в Бібліотеці

Точніше, Американська Мрія збувається в Твоїй бібліотеці  (The American Dream Starts @ your library): така назва акцій в публічних бібліотеках США, які пропонують сервіси - ресурси - послуги для "новоприбулих":  громадян США, або навіть тих, хто лише готується стати таким.  Іммігрантам всіх часів. Передовсім, у вивченні-застосуванні англійської мови. Підтримує такі  проекти грантами в 5000 доларів США Американська Бібліотечна Асоціація, заохочуючи найактивніших   
Як на мене, головне тут, навіть не навчити людей адаптуватися в англомовному середовищі, а за влучним висловом одного з директорів бібліотеки: "ЛЮДИ ВЧАТЬСЯ ЛЮБИТИ БІБЛІОТЕКУ, і це перше знайомство з Америкою". 
Молодці. Трохи про ментальний позитивизм, і новоприбулі не залишать цю бібліотеку вже ніколи.От вам і "третє місце", без примусу, а з любови
PS. Наснилось:   йду я по Ялті (Дніпропетровську,  Донецьку,  Харкові,  Сумах, чи рідному Києві на Подолі): а у вікні публічної бібліотеки : "У Вас труднощі у розумінні-застосуванні державної мови? Солов'їної - української? "Ми з тобою однієї крові":  Приходьте до нас, допоможемо! "   Га?

3 коментарі:

  1. Та я вже давно дивуюсь, чого в б-ках немає безкоштовних мовних курсів української. Або навіть за невеличку плату. Більш того - як почнеш щукати ресурси, методичні розробки для навчання (дорослих) - майже нічого немає. На словах підтримуємо, насправді - хай, мабуть, бібліотекарі переймаються, державі ніколи.

    ВідповістиВидалити
  2. У кого є приклади: "Вчимо українську - в бібліотеці": дайте знати!

    ВідповістиВидалити
  3. Давно до цього заохочую бібліотекарів, на кожній зустрічі практично. Будь-хто україномовний, з хорошою українською мовою, може вести розмовний клуб. Головне бажання!

    ВідповістиВидалити