суботу, 28 квітня 2012 р.

"Мы не можем без движенья, мы всегда под напряженьем!"


Всім вітання! Останній робочий день в квітні! І на городи? Чи на моря? Мир-труд-май!
А хто не з гуртка мічурінців, або ж, ну просто, не переносить морське повітря і "Всьо включєно" в турецьких краях:-), і  матиме  час й натхнення: зазирніть на сайт Вебометрики (дякуємо ПБ, він вже поінформував). Отож, іспанцям, певно, стало соромно за січневий рейтинг, і вирішили вони не чекати до липня, побалувати нас квітневим екстравипуском Вебометрики, в т.ч.рейтингу репозитаріїв. Врахували навіть 3000 + нових репозитаріїв. Ґуґелко переміг, і відтепер "Google буде використаний як джерело для всіх індикаторів", а таких, нагадують, є:
  • Size: Total number of web pages (by Google), excluding the rich files (10%)
  • Rich files: The sum of the following file types(by Google): pdf, doc+docx, ppt+ppts and ps+eps (10%)
  • Scholar: The combination of the total number of papers in Google Scholar and the recent values for the 5-year period 2007-2011 (30%).
Нагадують, що ранжуються тільки такі репозитарії,які мають власний домен або субдомен, і включають "peer-reviewed" документи (якраз:-), а ті сервіси, що зберігають тільки архівні чи навчальні матеріали і т.п. не включають до рейтингу. Чемне нагадування, мо' хто пропустив, що відтепер, щоб потрапити до рейтингу Вебометрики треба зареєструватися! (Бо вже є, наприклад, Антропос ЛНУ окремо, репозитарій цього ж ун-ту - окремо, а Евріки взагалі не видно щось).
Український рейтинг - вибирайте самі, чи дивіться на блозі у ПБ. Питань - купа, щось не справляються іспанці:-) Подискутуємо? Яким чином, н-д, в рейтинг потрапив "сайт находится на техобслуживании"? Чому давніші і авторитетніші явно архіви поступились цього разу місцем ну, скажімо, не таким авторитетним? Знайдіть peer review матеріали, наприклад, тут?
        Поза тим, про своє: eKMAIR - репозитарій Могилянки тепер на 826 місці (або 790 як інституційний). І вперше з'явився наш ELibUkrOA - в рубриці TOP PORTALS з рейтингом 86 і світі! навіть випереджуючи Портал наукової періодики Вернадки. Нагадую: ELibUkr-OA – сервіс, що ми пропонуємо через портал проекту ELibUkr, для науковців, викладачів, докторантів, аспірантів та наукових співробітників університетів чи будь-яких інших наукових інституцій України, які не підтримують власного (інституційного) відкритого електронного архіву. Нині тут зареєструвались для розміщення робіт науковці з 53 університетів України, розміщують набагато менше, на жаль. Проте, саме тут відбувається лише самоархівування (архівування за дорученням я припинила після одного прикрого інциденту). Крім наукових спільнот тут "живуть" тематичні колекції з Розсекречених документів архіву СБУ та рідкісні книги з колекцій бібліотек-учасниць проекту ELibUkr (вибачайте, просто нема де інакше складати поки).
Ну, і не останнє теж спробувати поганяти свій репозитрій, спробувати й іспанців перевірити (наприклад черезMajestic SEO), і собі чогось навчитися... Все краще, ніж картоплю в землю заривати, хіба ні?:-) "Готов к Творческому Отдыху!"
Всім натхненних і яскравих вихідних!

15 коментарів:

  1. Еврика є у загальному топі - 1105 місце I Franko Lviv National University Scientific Library.

    Чи архів працює, чи на техогляді - іспанцям байдуже, вони проводять вимірювання просто ганяючи URLи в пошуковиках.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "просто ганяючи URLи в пошуковиках": Нащо декларувати "The repositories should ...include at least peer-reviewed papers to be considered"? а у Еврики був зовсім інший інтерфейс колись, красивенький такий, я його в усі презентації тягала. Чому зняли?

      Видалити
    2. Як Ви розумієте - ці питання не до мене:)

      Видалити
  2. Дорогие коллеги! От всего сердца передаём Вам Сердечную награду! Сделайте перепост с блога http://biblioscbs.blogspot.com/ и передайте эстафету дальше!

    ВідповістиВидалити
  3. Хочу трохи пеервести дискусію у практичну площину:
    аналізуючи приведений у ПБ (сама полінилася робити вібірку)перелік українських репозитаріїв, бачу, що більшість відстає за другиим показником - оцією таємничою "візабіліттю" :)
    Як я розумію - це результат підрахованих (після впровадження нової методики - компанією MAGESTIC SEO)посилань з/на сайт репозитарію.
    Усі мої спроби підвищити цей показник за рахунок посилань з Вікіпедії (http://uhttp://uk.wikipedia.org/wiki/Електронний_архів_ДонНТУ), додавання на стартову сторінку архіву лінків на DOAR,ROAR,ROARMAP не дають помітних результатів.
    Може нам варто обмінятися лінками між собою?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тащіть. Що поганого, якшо на могилянському сайті десь з'являться лінки на архіви в Донецьку, Тернополі, Львові і т.п, і навпаки? Не заради накручування, а для інформування дослідників-студентів про такі джерела?

      Видалити
    2. Хіба не заради накручування? Перечитав коментар @Voropayeva - підвищувати другий показник і нічого більше. Але це навпаки добре, що за рік Ваші погляди змінилися.

      Видалити
    3. То коли спортсмени прагнуть перемоги, або науковці намагаються підвищувати свій рейтинг, або студенти виборюють ппризові місця на олімпіадах - то те все накручування?
      Тоді я за накручування!
      Тим більше, що другий показник як раз і оцінює кількість лінків з/на будь-які ресурси. А ми лишаємося у межах свого "ігрового поля" - пропонуємо обмін посиланнями відкритих архівів

      Видалити
    4. Так я не проти таких накруток, просто уточнював позицію МБ.

      Але ж студенти виборюють місця своїми знаннями?.. Тоді просто, ні на що не сподіваючись, віднаходимо цікаві, ґрунтовні наукові статті в українських архівах і розповідаємо про них своїм читачам. Ми ж все-таки сподіваємось на обмін посиланнями...

      Видалити
    5. Дійсно, ПБ, саме - обмін посиланнями я пропоную-пропагую.
      Хоча і не зовсім розумію - за рахунок чого деякі репозитарії отримують такий гарний (порівняно з іншими) показник VISIBILITY, хоча на своїх стартових сторінках не містять або ніяких лінків, або такі ж, як у цих, інших.
      Може я не доганяю...
      Підкажіть!

      Видалити
  4. ...на своїх стартових сторінках не містять або ніяких лінків...

    Так йдеться про посилання на репозитарій, а не з репозитарію.

    ВідповістиВидалити