четвер, 19 квітня 2012 р.

Метрикоманія

Критика існуючих метричних засобів оцінки журналів та статей спонукає до створення альтернативних засобів. Недавно у Пана Бібліотекаря вже було про Альтметрику.  В доповнення із свіжої статті (The next revolution in Science: Open Access will open new ways to measure scientific output від Tom Olijhoek):   "Наукометричні сервіси для оцінки статей наразі ще тільки народжуються. Невеличка лондонська кампанія Altmetric пропонує включати оцінку статей через будь-які їх згадки в соціальних медіа: сайтах, в газетах, популярних  журналах.." - Тож мій невеличкий пост теж принесе рейтингу цій статті? :-)  "Аltmetric- оцінювання також включено до UtopiaDocs,  програму для читання PDF-текстів, в якій лінки в статті ведуть до інших онлайнових ресурсів, таких як  Crossref,  (Реєєстраційна агенція DOI), Mendeley (мережа науковців), Dryad (репозитарій даних), ScibiteSherpa (база політик відкритого доступу) та ін." І ще трохи про метрику від  PLoS,:  спробі скомбінувати  різні метрики (на додачу до традиційних за  цитуванням, також постпублікаційні рецензії, кількість переглядів сторінок чи завантажень та ін.) Ну, і ще одна спроба під назвою Total-Impact:  також включає більше онлайнової статистики та врахування соціальних медіа. 
Тож, читаємо, порівнюємо, враховуємо. Щось може і у нас приживеться? Якщо це комусь потрібно. 

2 коментарі:

  1. Так як вже існує частина геометрії альтиметрія, гадаю мій тодішній переклад альтметрія може викликати плутанину. Тепер більше схиляюсь до тупо кальки - алтметрікс.

    Майже переконаний, що наше майбутнє за подібними метриками. Поки українці визріють систематично купувати доступ - наукометричні бази індексуватимуть лише китайців та індусів.

    ВідповістиВидалити