вівторок, 3 квітня 2012 р.

"Цыплят по осени считают" Або Ще не вечір!

"Цыплят по осени считают", - писав мені якось представник  Elsevier в Україні у відповідь на мої радісні заклики щодо передплати до HINARI, де було досталь і ельзевірівських журналів, а, головне, доступ до Scopus. 
Ну що ж, радійте, шановний Пане. Таки да! Вочевидь, у відповідь на фактично   оголошений академічною спільнотою світу страйк Elsevier-у:  " Сьогодня компанія Elsevier розповсюдила повідомлення про припинення доступу до ресурсів компанії для українських користувачів через портал Research4Life". Причім ні від Elsevier, ні від Reserach4Life повідомлення ще не отримала, а від Пана Представника Elsevier в Україні радісне у сусіда щоб корова здохла! аж в кількох варіантах та в перекладі:!  "... Протягом кількох років у рамках проекту Research4Life Ваша організація має доступ до SciVerse ScienceDirect та SciVerse Scopus за пільговою ціною, оскільки бере участь в одній з трьох програм: HINARI, AGORA або OARE. Як вам, ймовірно, вже повідомив офіс проекту Research4Life, цей проект буде завершений 31 березня 2012 року. Як наслідок, пільговий доступ до SciVerse ScienceDirect та до SciVerse Scopus більше не буде доступний для Вашої організації".
Ну що ж, поживемо трохи без Scopus. Бо 200 тис.євро, які пропонуються до сплати від України, проблематично знайти... І все ж, до осені - далеко. Побачимо, хто кого? І чи потрібно "хто кого". 

26 коментарів:

  1. Ех, шкода... така халявна ціна була. Але як зміна політики Ельзевір щодо України пов"язана зі світовим бойкотом?

    ВідповістиВидалити
  2. Ціна на HINARI й лишилась "халявна" як на кількість і якість ресурсів. Рекомендувала і буду рекомендувати. Щодо Elsevier: успіхів і процвітання кампанії, але сумніваюсь у їхньому просуванні на ринку України за цінами, які хочуть отримати. Scopus - до того ж - більше модний тренд, ніж потреба, він відпрацьовує свою вартість лише за умови доступу до повних текстів ельзевірівських журналів. А як бібліографічна чи наукометрична база: може, хай би МОН передплатило, чи провідний ун-т який, і виконували би довідки для всіх охочих. Хіба ні?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Абсолютно згодна, що МОН має централізовано вирішити це питання
      Бо ситуація досить дивна як на пересічного викладача вишу: з одного боку МОН (а слідом і начальство рідне) вимагає, щоби вузівська наука "відбивалася у дзеркалі Скопусу", запитує про кількість публікацій там, і т.і., а з іншого боку абсолютно не сприяє доступу до того Скопусу.
      Бо розсилання листів до проректорів з питанням, чи готові університети передплачувати Скопус за невідомою заздалегідь ціною, важко назвати сприянням...

      Видалити
    2. Після концертів бйонсів на стадіонах, важко вибити пільги, такі ж як для екваторіальної Гафрики, однак в Ельзевір є ще і індивідуальний підхід до клієнтів.

      Ну і цікаво - зараз вже квітень = не маєте доступу до ельзевіровських продуктів??

      Видалити
    3. Таки "по осені": і журнали, і книжки Ельзевірівські, і Скопус - в доступі через ХІНАРІ!

      Видалити
    4. А на скільки можна довіряти цьому Вашому інформатору? Це офіційний представник Elsevier в Україні?

      Видалити
    5. Так, офіційний. Принаймні, він так каже:-) Інфо оприлюднив на LinkedIn.

      Видалити
  3. І ще, хто хоче додати свій голос до 8936 дослідників, які закликають бойкотувати цінову політику і монополію Ельзевіру: http://thecostofknowledge.com/

    ВідповістиВидалити
  4. А думка щодо цих подій керівництва проектів Reserach4Life (HINARI, AGORA або OARE) відома?

    ВідповістиВидалити
  5. "розсилання листів до проректорів з питанням, чи готові університети передплачувати Скопус за невідомою заздалегідь ціною" - та чому ж, ціна називалась - 200 тис. євро...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Власне, для університетів - навіть 250 тис.
      Я маю на увазі, що невідома ціна для окремого університету, бо це залежить від кількості передплатників.
      А те, що пів мільярда євро Elsevier хоче взяти з України (250 тис. з університетів і 250 тис. з закладів НАНУ) - це відомо.
      Кожний робить свій бізнес.
      тільки у всьому світі це робиться цівілізовано, створюючи власні конкурентні переваги, а у нас - ліквідовуючи конкурентів (спасибі, що не фізично).

      Видалити
    2. Це щось загнув... Не пів мільярда, а пів мільйона звичайно, хоча для нас - це майже однаково з точки зору захмарності

      Видалити
  6. Ніякого повідомлення Reserach4Life поки не оприлюднили. Скопус ще в доступі.

    ВідповістиВидалити
  7. До осені лишилось таки кілька тижнів, а й Скопус, і журнали та книжки ельзевірівські в доступі. Можливо, весняний сплеск емоцій був пов'язаний з активним просуванням продуктів на український ринок - http://osvita.ua/vnz/news/28461/

    ВідповістиВидалити
  8. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  9. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  10. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  11. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  12. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  13. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  14. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  15. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  16. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  17. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  18. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  19. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити