пʼятницю, 6 січня 2012 р.

Бібліотека: самоконсервування та інертність?

"Стан української бібліотечно-архівної системи у плані реалізації права на вільний доступ до інформації свідчить про незорієнтованість на умови інформаційного суспільства, при цьому інформаційні права громадян лишаються декларацією, яку ніхто не сприймає всерйоз. Українська бібліотека переживаючи інституційний розпад системи обслуговування «масового читацького попиту» і зберігаючи звичку до самоконсервування та інертності, втрачає роль інформаційного центру, що надає актуальну, адекватну, доступну, оперативну, корисну, вірогідну інформацію. Спроби перетворювати бібліотечну інформацію на товар лише укладнюють і без того безнадійне становище. Питання вільного і безперешкодного задоволення потреби в інформації належить до першочергових. Його ігнорування призводить до інформаційної ізоляції України, марґіналізації та наукової стагнації"
Ось так думає про нас Сергій Савченко – кандидат історичних наук (захистився в Інституті українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України у Львові), доцент Національної металургійної академії України в Дніпропетровську, автор книжки «Давня Русь у полемічній літературі кінця  XVI–XVII ст.» (2007) та численних статей з церковної історії та історіографії.
Дискутуємо?  Чи "самоконсервування та інертність" про нас? 

4 коментарі:

  1. Імхо ...звичку до самоконсервування та інертності... надто "академічне" трактування. Насправді справи часто ще більш прозаїчні. Хоча не варто усе об'єднувати в нас - бляшанки ж різними бувають.

    ВідповістиВидалити
  2. Стартовала международная библиотечная акция "Читаем Расула Гамзатова". Присоединяйтесь, дорогие коллеги: http://haslib.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

    ВідповістиВидалити
  3. Не про вас любі могилянці, не про вас...

    ВідповістиВидалити