неділю, 1 січня 2012 р.

За білим кроликом!

"Аж тут повз неї промайнув Кролик - білий, з рожевими очима. Диво, звісно, невелике, як не дивина було й почути, що Кролик бубонить собі під ніс:
- Ой лишенько, лишенько, як я забарився!"


    Ну от, Рік 2012, День Перший. Теплі новорічні вітання всім! Наш Рік Кролика, ну майже за Керролом,  "здобув із нагрудної кишеньки годинника й, зиркнувши на нього, поспішив далі". А ми слід за ним?   Що приніс нам "Кролик" у 2011? Серед іншого, між іншим, ще й славу Року Відкритого Доступу.  От судіть самі: 
Понад  7,000 назв рецензованих академічних журналів вже представлено через  DOAJ, щодня сюди додавалось 4 нові назви! Приблизно стільки ж у Open J-Gate, а на порталі Electronic Journals Library - понад 32,000 безкоштовних журналів. Понад 10 тисяч інсталяцій Open Journal System (вітання українським проектам: і тим, що втілені,  й тим, що тільки намічаються!) Понад 2,000 репозитаріїв серед них 30+ українських)із 30 млн.+ депозитів. Щоденне сукупне "репозитарне" зростання становить 21 тисячу статей та ін.документів. Незле, правда ж? Особливо слід відмітити два вітчизняних проекти такого швидкого зростання, обидва із Сум: від Сумського держун-ту та Академії Банківської Справи. Увесь науковий контент репозитраіїв світу  можна знайти через численні гарвестери, а через оновлений  Bielefeld Academic Search Engine отримати нові можливості пошуку, сортування тощо. PLoS ONE знову став найбільшим академічним журналом в світі: 14 тисяч (!!!) статей.  PubMedCentral долучав одну нову повнотекстову статтю щохвилини! Зростання arXiv, RePEC, та  E-LIS  теж було промовистим: 10-15%. Нові політики відкритого доступу від численних наукових організацій та інституцій, а також організацій, що фінансують дослідження, зокрема Wellcome Trust. Європіана долучила 20 мільйонів (!) одиниць контенту і стала чи не найбільшим досягненням останніх років взагалі, як на мене.  Світова Цифрова Бібліотека теж зростала досить активно, і прийняла (хоч і не всі ще оприлюднила) перші "внески" контенту  від 5 книгозбірень України. Ліцензії  Creative Commons,  відсвяткувавши 9-ту  річницю, мають понад 500 мільйонів зареєстрованих одиниць, і хоч Україна офіційна все ще вагається ,  все більше і наших вітчизняних ресурсів позначені чарівним значком СС, а отже можемо вільно використовувати в своїх бібліотеках.  Портал  Social Sciences Research Network має чудову статистику  із понад  1.3 млн. користувачів, понад  50 млн. завантажень та 300 тисяч повнотекстових документів.     
     В статтіі "Happy 2012 Open Access Movement! December 31, 2011 Dramatic Growth of Open Access" на блозі нашої канадійської колєжанкм Heather Morrison  ще безліч прикладів, порівнянь, аналізу. Сподіваюсь, все це стане у пригоді.Читайте, додавайте ресурси відкритого доступу до власних  колекцій. Дякуємо Кролику за успішний рік!  І З Новим Роком, колеги!

1 коментар:

  1. Хочеться подякувати всім українським бібліотекарям, які хоча й потроху, проте наполегливо й заповзято роблять таку важливу справу! З Новим Роком!

    ВідповістиВидалити