неділю, 28 грудня 2014 р.

Закрита книга

Вибачайте, шановні читачі, якийсь постійний цейтнот завірюхи справ не дозволяє бути з вами частіше. Від думки "закрити проект" (яка, визнаю, приходить:-) все ж поки утримуюсь, просто виходжу на іншу "хвилю" - частоту повідомлень...І, можливо, на інший рівень узагальнень?
Вчора трапилось (визнаю, вперше) познайомитися з цим твором Босха: "Видалення каменю глупоти" . Зрозумілі алегорії з видаленням каменю  (в середньовіччя виразом "у нього камінь в голові" користувались, щоб сказати, що цей хтось дурень), і з тюльпаном, і навіть з кувшином і т.п. Було неясно з книжкою на голові жінки. Чому книжка? В нашій уяві ж - символ знання?
Друзі на ФБ пояснили: "Закрита книга на голові черниці символізує шарлатанство - символ імітації знання"(Т.Л.). "У часи раннього середньовіччя, спираючись на окремі рядки Апокаліпсису, вважали, що Страшний суд настане, коли небо згорнеться як свиток. Образ янгола із небом-свитком є у нашій Кирилівській церкві (ХІІ ст). Пізніше з`явилось уявлення, що коли будуть закриті усі книжки, тобто ніхто у світі не розкриє книжку, щоб прочитати Святе Письмо - світ зникне. (Д.К.) Спасибі, друзі-колеги, а я йду в уяві далі: "Закрита книга  = закрита бібліотека = закриті ідеї =  ..."

PS. Присвячено прийняттю бюджету-2015 нині...

1 коментар: