неділю, 6 квітня 2014 р.

Ліхтарник і бібліотекар: знайди 10 відмінностей

Чи збережуться бібліотеки в цифрову епоху? Дискусії не вщухають. Від "книга і бібліотека - вічні" до "бібліотеки - помруть в найближчі 5 років".
Про книгу і читання в цифрову епоху -але при чім тут бібліотеки?  іншим разом. 

А про бібліотеки? 
Втрачаємо монополію, панове, втрачаємо. Визнаємо. Google-книжки вкупі з усіма легальними (!) й безкоштовними (!!!)  для користувача е-бібліотеками вже зараз перевищують фонди найбільших книгозбірень  світу. А Вашої найближчої районки  (яка працює до того ж як їй, а не Вам зручно)  й поготів. 
Університетські  - не радіємо, адже  "якщо академічна інформація стане повністю електронною, необхідності в місцевій університетській бібліотеці буде не більше, ніж у локальному  Google" (Стів Коффман).
І нікому не розказуйте, що вміємо краще, ніж Гугелко чи Вікіпедія виконувати довідки:-)  А танцювати-співати-займатися йогою - можна і не в бібліотеці:-) 
Якщо врахувати, що не більше 10% витрат йде власне на поповнення фондів в бібліотеках, а інші 90 - на персонал та комунальні послуги на обслуговування бібліотечних будівель, лишається риторичне питання, скільки це будуть терпіти наші платники податків?  І чому їх не цікавить поки, чому в Україні публічних бібліотек (із застарілими фондами) БІЛЬШЕ, ніж в США (18000 у нас проти 17 000 за океаном). 
Не думайте, що я песимістка геть якась особлива муха нині вкусила. Як і більшість моїх читачів тут, будую  цифрове  майбутнє для наших книгозбірень, сію "розумне, добре, вічне" на бібліотечній ниві. Але от, намагалась нині знайти свіжішу статистику про кількість "інтернетизованих" в країні бібліотек. І знову ганебні 11-12%. 
Ну що ж такого особливого треба  нині для підключення, га, колеги? Вже навіть і залізяки комп'ютера можна не мати - у читачів є андроїди та всілякі інші гаджети. Лише підключіть! Доведіть начальству, що це потрібно громаді або знайдіть спонсора сплатити трафік! І "впустіть" у Вашу будівлю мільйони безкоштовних ресурсів, розкажіть про них користувачам!
Або - не нарікайте, і готуйтесь, що Ваша бібліотека помре. 
Як от  давня професія  ліхтарника. 


До винаходу Інтернет електричних ламп, збирали-зберігали-видавали (або ні) у користування книжки запалювали-заправляли-загашували вогонь спеціальні люди: бібліотекарі ліхтарники. 
Ото ж.

Немає коментарів:

Дописати коментар