вівторок, 14 січня 2014 р.

Elsevier у відкритому доступі

Секретами пошуку журнальних статей у відкритому доступі ділиться... Elsevier. Тож не нарікайте, що "дуже дорого", "недоступно", "кровосісі" і т.п. Не пропустіть: "Шість простих кроків: як знайти вільний ельзевірівський контент" від пані Рейчел Мартін (Rachel Martin) (менеджер у галузі програм відкритого доступу, доброчинних проектів та технологій доступу видавництва).
1. Знайдіть перелік журналів відкритого доступу
Заходимо на ScienceDirect homepage , клікаємо на лінк "Open Access Journal Directory" чи робимо закладку. Нагадую, в 56 журналах відкритого доступу ВСІ статті доступні.
2. Знайдіть перелік всіх журналів, які мають статті у відкритому доступі
На додаток до 56 журналів відкритого доступу, відкриті (безкоштовні) окремі статті в усіх 1600 журналах видавництва. Знайдіть перелік на сторінці ScienceDirect homepage (перегляд "View all publications with Open Access articles.")

3. Знайдіть перелік статей у вільному доступі
Найпростіший шлях через загальний пошук на ScienceDirect, а у результатах пошуку оберіть ті, що мають позначку "Open Access."
4. Пошук лише серед статей вільного доступу
Використайте складний пошук (advanced search). У пошукових опціях оберіть "Open Access Articles".


5. Знайдіть чи стаття, яку Ви шукаєте, є у вільному доступі Звертайте увагу, чи стаття Elsevier у відкритому доступі за помаранчевою позначкою "Open Access" (під назвою статті та прізвищем автора).
Не забудьте глянути також, за якою ліцензією Creative Commons (на яких умовах) автор дозволяє використовувати чи поширювати статтю. .



6. Знайдіть статтю відкритого доступу в платних журналах видавництва.
Elsevier випускає 1,600 журналів. І у всіх є і платні статті, і статті у вільному доступі!

Ну, наче нічого нового, але ж забуваємо про це, еге ж? 



Немає коментарів:

Дописати коментар