середу, 28 серпня 2013 р.

Нові студії в бібліотечній справі

Нині в Україні побільшало як мінімум на одного доктора та трьох кандидатів наук: дисертаційні дослідження  у Вернадці успішно захистили співробітники цієї ж книгозбірні, серед яких - як на мене - варто відзначити дві  студії:
-п.Леоніда Чуприни. Оперативна інтернет-інформація як чинник розвитку інформаційно-аналітичної-діяльності бібліотек України (зокрема, на досвіді діяльності Служби інформаційно-аналітичного забезпечення органів державної влади НБУВ - цікаво, бо "оперативна інформація" - складне поняття, історики були трохи заскочені:-) 
-п.Єлизавети Копанєвої "Наукометричні технології в електронній бібліотеці". На жаль, не можу дати посилань на тексти бодай авторефератів (от тобі і оперативна інформація:-), але згодом дисертації автореферати таки виставлять у відритий доступ, сподіваємось. Зверніть увагу, не пропустіть, цікаво!  Зокрема, в обговоренні другої роботи розгорнулась бурхлива дискусія з приводу того, чи потрібен Україні власний національний індекс цитування і навіщо (а сорока на хвості принесла: на нього вже навіть гроші державні заплановані...)
А Ви як думаєте?      

Принагідно особливі вітання мамі п.Єлизавети -  Вікторії Олександрівні Копанєвій, теж відомій дослідниці та директорці Центральної бібліотеки імені Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва. Гідна династія!
 

2 коментарі:

  1. Автореферети НБУВ, здається, планомірно вивішує на сайт. Паперові є у відділі бібліотекознавства там же (самі згадані дисертації там були доступні теж, але десь тиждень перед самим захистом. Після нього - мабуть ні). Електронні українські дисертації у веб ? Якщо на то буде воля авторів і в індивідуальному порядку вони самі то зроблять. Реальніше - у "тарілці" скинути на диск/флешку. Звісно, не за так.

    ВідповістиВидалити
  2. Автореферати дійсно оприлюднює в повному тексті НБУВ, але не оперативно, інколи через кілька місяців Після, а варто було би До:-) Дисертації - то дійсно добра воля авторів (бо жанр - рукопис), і в українських репозитаріях таких е-версій вже досить багато. Друковані - в бібліотеці установи,де відбувається захист ЗА місяць до захисту у читальній залі, потім - у сховищі. Про піратські сайти, які без дозволу авторів продають - тут не говоримо. В деяких країнах прийняті політики - обовязкового оприлюднення дослідження у відкритому інтернет-доступі ВІД "ЗА ДВА МІСЯЦІ ДО ЗАХИСТУ - до ВІДРАЗУ ПІСЛЯ ЗАХИСТУ".

    ВідповістиВидалити