пʼятницю, 22 березня 2013 р.

Світова копірастія проти прогресу

Хто слідкує за справою  «Супап Кіртсенг проти видавництвв John Wiley & Sons»: є новини! 
Нагадаю, відоме видавництво подало в суд на аспіранта за порушення прав на еклюзивні продажі власних підручників на території США ще у 2008:  тайський аспірант приїхав вчитися в США і жахнувся, що за один підручник треба викласти  кревних 100 - 150 доларів (нагадаю, університетські бібілотеки США НЕ ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ студентів підручниками). Супап вирішив купити ці ж підручники на батьківщині, де вони коштували в десять разів дешевше. Проробивши цей трюк для себе, вирішив допомогти й однокурсникам, а потім взагалі почав продавати книги на  eBay. Вийшов такий собі бізнес: за оцінками юристів з  John Wiley & Sons аспірант з родиною вторгували понад 1 млн.доларів. Суд же визнав прибутки в  37 тисяч доларів, але  ухвалив виплатити моральну компенсацію видавництву - 75 тис.доларів за кожну назву або 600 тис. в цілому. 
Кілька програних апеляцій, ну, і зрозуміло, що справа набула розголосу як прецедент: "світова копірастія проти прогресу" (слово копірастія тут не мат те, що одразу спада на думку, див. : Копірастія - система посередників-паразитів, які існують між творцем креативного контенту та кінцевим користувачем з єдиною метою — привласнити собі чужу працю та отримати з неї прибутки, які не виправдані абсолютно жодними затратами чи собівартістю" . Юридична сутність протистояння: розбіжності між принципом "першого продажу" (first sale) та правом власників  копірайту встановлювати різні ціни на один й той же товар в різних регіонах світу. Тож аспірант (за правом «першого продажу») вважав, що він власник кожної конкретної копії книжки, з якою потім може винити що завгодно: подарувати, позичити, поміняти, продати...
Кілька днів тому, я19 березн член Верховного Суду США Стівен Брейер оголосив вердикт: 6 голосів «за» й  3 «проти» за Супапом Кіртсенгом визнали законне право продавати на території США підручники John Wiley & Sons, які були ним придбані в Таїланді!  Як повідомляє Сергій Голубицький: "вся антикопирастическая рать рукоплескала постановлению Верховного Суда США стоя"
John Wiley & Sons обіцяє боротися й надалі, в т.ч. через лобіювання змін до законодавства.... 
PS. У нас все сумніше простіше складніше: Див. коментарі про Заяву УБА "Бібліотеки України – проти порушень Закону про авторське право та суміжні права та неприпустимість отримання прибутків за рахунок відтворення бібліотечних фондів": добалакались навіть до такого : "Інтернет - вільна зона, кожна з е-бібліотек самостійно визначає своє ставлення до питання авторського права" або "Право володіння на скарб має той, хто скарб знайшов". :-)  
Джерело: Сергій Голубицький. Триумф первой продажи
Читайте про це також: Як оплатити навчання закордоном  

1 коментар: