суботу, 16 лютого 2013 р.

"Торговая площадка": продаємо будь яку книгу з бібліотек!

Це якраз та крапля, яка...
60 грн. коштує моя дисертація, вистраждана понад  20 роками кропіткої праці... 
НІХТО не брав дозволу, НІХТО навіть не запитав, чи не заперечуєте, Авторко...
А хто дав дозвіл це сканувати???  

Та що там моя дисертація: Щасливі ініціатори сайту "СТУДЕНТУС: Он-лайн бібліотека" цинічно заявляють про себе : "первая торговая площадка, на которой можно купить любой информационный источник"! (sic!) : "делает  доставку любого ресурса из библиотечных фондов. Мы предлагаем всю информацию для студента, аспиранта, докторанта и любого ученого. Портал предлагает широкий выбор ресурсов и легкий поиск необходимой информации. Книги, научные статьи, авторефераты, диссертации Украины и России; дипломные работы, курсовые, рефераты, контрольные, не имеющие аналога в Интернете, предоставлены для Вашего удобства на нашем портале.Ключ к волшебной палочке доставки книг и диссертаций из библиотек". 
Круто, чи не так? "Поки ви там, бібліотекарі-видавці-автори длубаєтесь у ваших ставленнях до авторського права - ми тут потроху, нівроку цим всім торгуємо. 
Знайдіть нас!   "
Шукаємо: "Украина, г. Киев, ул. Крещатик 48, оф. 8." Гуглимо,  
 
Навряд, чи тут когось знайду, як бачите з картинки, але зазирну обов'язково
Пробую пошукати серед книг, три "нехитрих" замовлення (збірник поезії та 2 підручники) принесуть власникам сайту 225 грн.  
Результат поиска:
Книги:

75 грн.
Ґемблюк І.І. На пелюстках зірок : Поезія Мірчі Лютика в українських перекладах Віталія Колодія / Ірина Ґемблюк ; пер. з укр. Віталія Колодія. - Чернівці : Місто, 2009. - 143 с.

75 грн.
Шалагінова О. І. Історія стародавнього світу : підруч. для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл. / О. І. Шалагінова, Б. Б. Шалагінов. - К. : Зодіак-ЕКО, 2009. - 287 с. : іл., карти

75 грн.
Морська Л. І. English. 7 : третій рік навчання : підруч. для загальноосвіт. навч. закл. / Л. І. Морська, М. О. Кучма. - К. ; Ірпінь : Перун, 2009. - 239 с. : іл.



Общая сумма: 225 грн.


Ну і для лохів для Авторів-  Видавців - сайт "видає" своє тлумачення Закону про авторське право та суміжні права, не кажучи про всі інші "поваги" до інтелектуальної власності: (Фройд би плакав!!!) 
"Шановний автор.
      Наша організація від імені клієнта доставляє електронну копію джерела. Клієнт платить не за джерело, а за послугу доставки.
      Цивільний кодекс України.
      Глава 17. Представництво.
      Стаття 237. Поняття та підстави представництва.
      1. Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.
      Ми ні в якому разі не хотіли завдати Вам незручності.
      Усі книги знаходяться у розпорядженні бібліотек, дисертації державних організацій, а студентські роботи - спеціалізованих комерційних організацій. Автореферати і статті знаходяться у відкритому доступі.
      Усі ці організації мають право надавати доступ до джерела для приватних осіб і організацій.
      Ми займаємося доставкою матеріалів.
      Економимо час людей.
      Більше не треба кудись їхати, шукати, чекати і так далі
      Цим займаємося ми.
      Усі роботи доставляються під індивідуального замовника і не поширюються в масовому порядку.   Ми не продаємо оригінали книжок, монографій тощо.
      Вказана ціна за кожне джерело включає перелік дій:
      - поїздка до бібліотеки;
      - ксерокопіювання;
      - сканування;
      - поїздка з бібліотеки;
      - перетворення у формат PDF;
      - розпізнавання програмою ABBYY FineReader 11;
      - збереження в текстовий формат DOC;
      - оплата праці бібліотекаря;
      - оплата праці IT-співробітника.
      З радістю додамо для продажу на нашому ресурсі Ваш фізичний або електронний варіант книги, монографії, дисертації тощо. 

 Колеги, від нашого з вами, бібліотекарів!, імені працює цей лохотрон кримінальний злочин!  Щось  робимо?

10 коментарів:

  1. А що, якщо ми від імені УБА направимо відкритий (через пресу) запит (куди?) щодо роз'яснення правомочності надання таких послуг? В прокуратуру? Просто заява УБА нічого не дасть...

    ВідповістиВидалити
  2. Так, я вже теж схиляюсь: цей конкретний випадок : в прокуратуру.
    Спільну заяву УБА, мала на увазі: це не єдиний, на жаль, випадок, коли прикриваючись "благімі намєрєніями", й ВІД ІМЕНІ БІБЛІОТЕК і НА ФОНДАХ БІБЛІОТЕК хтось береться за збір коштів. Берусь зробити драфт такої заяви.

    ВідповістиВидалити
  3. Не так просто отримати текст дисертаційного дослідження, та ще й його сканувати... Ви запевняєте, що бібліотекарі тут ні до чого? Рада і ВАК залишаються?

    ВідповістиВидалити
  4. Дисертації зберігаються в бібліотеках інституцій, де відбувався захист 2. у Вернадці + Електронна копія: 3. в УкрНТІ і 4. ВАК (як би він не називався).
    Звичайно, хтось причетний, на жаль. Але - не очевидно з однієї інституції.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А у чому вина ініціаторів сайту? У тому що вони викривають проблеми зі зберіганням дисерів?

      Видалити
    2. Я не розумію, чому дисертації не дозволяється копіювати?!!! навіщо людина її писала, мучилася, якщо нормально користуватися нею не можна. я проти плагіату! але сплагіатити можна і книжки, і статті, і тому подібне. нехай би дисертації якось захищалися авторським правом, і при цьому не вважалися рукописом, який брати в руки не можна. це що, виходить, хтось має вдруге винаходити велосипед лише тому, що роботу його попередника не можна нормально прочитати?

      Видалити
    3. Автор - власник дисертації. І лише він може визначити, чи хоче він розміщення її у відкритому доступі, чи в обмеженому. Вітаю всіх дослідників, які розміщують свої праці у Відкритому Доступі! Чим більше буде таких, тим менше подібних охочих поживитися. І статті - я теж за їхнє розміщення у відкритому доступі. А як бути з підручником? МОнографією? Художнім твором? Автор хоче винагороди за свою працю, чому ні?

      Видалити
  5. Ви серйозно? Проблема лише в неналежному зберіганні дисерів???

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я про - якщо затівати бучу бібліотечного масштабу потрібно мати заготовлені відповіді на очевидні відмазки.

      А як отримують книги, що не видають на абонемент? Потрібно мати знайомого бібліотекаря. А якщо інші колеги скажуть, що вони належать до тієї категорії, яка вкрай потребує матеріальних вливань?

      У вас є ЕДД (до речі, дуже хороший текст, респект автору), а як бути з бібліотеками де і не пахне таким сервісом? Бібліотекам причеплять ярлик "бібліотаф".

      Ніколи не використовуємо документи, походження яких не зовсім прозоре? Звинуватять у фарисействі.

      А раптом у фірми виявиться квитанція за послуги сканування якоїсь бібліотеки?

      Тому, як на мене, простіше захистити свої права як автора апелюючи до статті 15 Закону про авт. право.

      Видалити
    2. Яке фарисейство? Хтось позичив з бібліотеки підручник "Історія стародавнього світу : підруч. для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл.", сканував, і продає за 75 грн. через свій сайт, ще й стверджує, що все законно. Це фарисейтство? Це - крадіжка, і обман. Давайте називати речі своїми словами. Невже бібліотеки знову промовчать? Апелюю до авторів та видавництв : позиваємось про порушення авторських прав.

      Видалити