середу, 5 вересня 2012 р.

40/60: а у нас?

В Санкт-Петербурзькому державному університеті, визнаному в Росії лідеру  в галузі використання наукових електронних ресурсів, виявляється, ось такий стан справ: 
" В зарубежной профессиональной литературе считается, что соотношение бюджетных средств на бумажные издания и на электронные ресурсы должно быть 50/50. Мы перешли этот барьер давно и сейчас это 40/60. Не буду говорить о 2011 г., он был очень удачен для покупки электронных ресурсов, поскольку изменилась схема финансирования, и мы сделали закупки крупнейших э-ресурсов на три года вперёд. На бумажные книги и периодику в 2008–2010 гг. выделялось примерно одинаковое количество средств, это по 15 млн рублей на книги и по 4 млн рублей на подписку. Это без внебюджетных средств. При этом факультеты имеют право тратить свои внебюджетные фонды в соответствии со своими нуждами. В целом на э-ресурсы в 2010 г. было потрачено 42 млн рублей, в 2011 г. усреднённо – 50 млн рублей. Отечественные ресурсы занимают скромную долю, меньше 10%". Звідси. 
Раптом хто не дуже слідкує за курсом валют, то річний бюджет в 50 млн. рублів - це 1 млн.240  тис. + українських гривень...Розумію, що ця райдужна картина притаманна далеко не всім російським вишам, але все одно...
 Ех, заздримо по-доброму.  Доживемо колись до таких бюджетів?


13 коментарів:

  1. Ще б посилання на в "зарубежной профессиональной литературе считается, что соотношение бюджетных средств на бумажные издания и на электронные ресурсы должно быть 50/50".

    Можливо так воно і є, але там інші проблеми. І наші російські колеги добре розповідають про smart-освіту, а коли на типову дипломну роботу дивишся, то в нас і за курсову б такий рівень не пройшов.

    ВідповістиВидалити
  2. Бюджети внз РФ ніби такі ж закриті, як і бюджети внз України. А раптом в Україні на потреби комплектування більше виділяється? Ніхто ж не знає?!!

    ВідповістиВидалити
  3. К., "типову дипломну роботу": де бачили? і що таке "типова"?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "Типову", це умовно. Дисертація на 110 сторінок, та 40 додатків, це не погано, але в Україні мень 160-ти розглядати не будуть.
      Вимоги в нас вищі. Ще раз, я не кажу що це добре, я про інше, що за МО вже іншша в.о. загалом не дуже високої якості.

      Видалити
  4. Про бюджети на е-ресурси в Україні трохи досліджували: http://www.ekmair.ukma.kiev.ua/handle/123456789/1250
    З 46 університетів - 15 мають невизхначений бюджет, 11 - від 20 до 50 тис.грн., 9 - від 50 до 100 тис., від 5 до 20 - ще 5, до 5 - 1, і лише 3 мають в бюджеті понад 100 тис. грн. (але до мільйону ніхто:-(

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В одному національному ВНЗ аналізували ефективність електроних ресурсів (не для публікації, а для того щоб у ректора грошей ще попросити :) ). Виявилося що студенти і викладачи поки що надають перевагу паперовим ресурсам. Згоден ситуація в КМА інша, але П.Б. говорить слушно, немає аналізу бюджетів, а подруге немає аналізу використання.

      Видалити
    2. Дані за результатами анкетування, що звісно не применшує вартості дослідження, але і бюджети прозорішими не робить. Як приклад - http://www.budget.psu.edu

      Видалити
    3. Оце порадували, так прозоро має бути оприлюднений бюджет кожного ун-ту, як на мене...

      Видалити
    4. І дитсадка, і школи, і лікарні, і бібліотеки... і вже тоді можуть плакати а-ля дах тече, нам мало платять ітп.

      Видалити
  5. Статистика використання є у кожного ун-ту, хай не лукавлять. Принаймні для ліцензованих ресурсів. Або адмін може знімати цю статистику сам, або видавець (агрегатор) надсилає. Для аналізу достатьньо. Інша справа, статистика часто нульова.

    ВідповістиВидалити
  6. а у нас 1/3 - скорочують третину штату бібліотеки:(. Перепрошую, наболіло...Думаю що ні на паперові, ні на електронні ресурси коштів не буде

    ВідповістиВидалити