понеділок, 9 липня 2012 р.

Бібліотека для біженців?



Оце такий лист нині прийшов, з проханням поширити. Поширюю:
" Увазі студентів університету та всіх бажаючих поглибити свої знання у сфері захисту прав біженців, пропонуємо послуги бібліотеки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) у м. Київ. Головними напрямками діяльності УВКБ ООН є юридичною та соціальна допомога біженцям та шукачам статусу біженця, їх розміщення, навчання та працевлаштування, питання колишньо депортованих, внутрішньо переміщених осіб та осіб без громадянства. Ви можете скористатися можливістю отримати або поглибити свої знання із вищезгаданих питань, а також знайти чимало цікавих та корисних періодичних та неперіодичних видань українською, російською та англійською мовами. Бібліотека працює з липня 2012 р. в офісі Регіонального представництва УВКБ ООН у Білорусі, Молдові та Україні у м. Київ. Візити можливі лише за попереднім записом у відділі громадської інформації УВКБ ООН за телефоном (044) 288-94-24 або за запитом на електронну скриньку gorlenko@unhcr.org
Ознайомитися з електронним каталогом бібліотеки можнаЦя електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , завантаживши його на Ваш комп’ютер. Для цього скористайтеся інструкцією за цим посиланням: http://unhcr.org.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=756&Itemid=392&lang=uk."
Що ж, вітаємо. Як кажуть, "більше бібліотек: хороших і різних".
Спробувала зганяти за посиланням, уявивши себе на місці - не дай Бог, але від суми і тюрми.... - біженця. Хочу соціального та юридичного захисту, вірніш, інформації. Маю анонсовану для цього бібліотеку. Читаю інструкцію:
"Ознайомитися з електронним каталогом бібліотеки можна, встановивши базу даних на Вашому комп’ютері" (підкреслено мною! ну, уявили, що у біженця є персональний комп'ютер??? і нащо завантажувати?).
Далі ще краще: "Для цього необхідно виконати наступні дії:
1. Встановіть програму BiblioteQ (натиснути для завантаження)
2. Завантажте архів бази даних «Books Database» (БД) з каталогом бібліотеки:
• В програмі BiblioteQ вкажіть місцезнаходження БД, для цього оберіть меню «File», далі «Connect», натисніть кнопку «Select SQLite Database», вкажіть місцезнаходження розахівованої БД та натисніть кнопку «Connect», Поновіть список (таблицю), натиснувши кнопку «Refresh Table».
Андерстенд? Ні? Ваші проблєми, тре' в школі було вчитися краще.
Мдда, такого ускладненого алгоритму дій не стрічала ще в жодному бібліотечному каталозі світу. Крім того, завантажити не змогла (з льоту не вийшло, часу бавитися нема, підозрюю, що у біженців теж не буде...). От маємо, як завжди: гарна ідея, а втілення.... Бібліотека для користувачів (тим більше такої складної категорії як біженці, з їхніми соціальними проблемами та мовними складнощами) чи для чиновників програмістів? Вже не кажу про доступність: "Візити можливі лише за попереднім записом". Гей, колеги, а порадитися можна було з кимось з бібліотечного світу?Аж "абідна"....

4 коментарі:

  1. Та ніби все просто... тільки біда - бази нема:( Пошив кулю, зібрався у ФРН, а базу не залили=)

    ВідповістиВидалити
  2. Гмм, нема бази, "очєнь міло"...Спробую дозвонитися?

    ВідповістиВидалити
  3. Справді, телефон дійсний. Мила дівчинка: це не зовсім бібліотека, понад 600 назв (в базі мусить бути 300-350) з теми. Для студентів та дослідників. Фіксованих годин нема, треба домовлятися. Чому не вивісити списком назви книг - без коментарів.Чому така складна технічна платформа і незрозуміла інструкція: так порадили програмісти. От таке...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ви справді намагалися встановити? Сказано - завантажте архів бази даних. За посиланням пише Not Found. Процедура елементарна, от тільки архів not found on this server.

      Видалити