пʼятницю, 21 жовтня 2011 р.

Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу: 24 - 30 жовтня 2011

З понеділка, 24 жовтня в світі вже вп’яте відзначається Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу. Закликаємо провести в цей Тиждень у Ваших інституціях фокусні презентації, семінари, лекції з питань Відкритого Доступу, розіслати інформацію на кафедри, роздати користувачам листівки, зробити оголошення тощо. Прохання повідомити про проведені заходи, узагальнений досвід викладемо!
      Нагадую: В рамках Тижня Відкритого Доступу наукова бібліотека Національного університету «Києво-Могилянська академія» за підтримки ГО ELibUkr, Секції Університетських Бібліотек Української бібліотечної асоціації та Консорціуму Інформатіо 28 жовтня проводить семінар «Відкритий Доступ: відкриті електронні журнали та відкриті електронні архіви».
     Від SPARC нині отримали повідомлення, яке теж може бути корисним для вас, шановні колеги, у проведенні заходів, цитую майже повністю:

"Для негайного розповсюдження
24 жовтня 2011 року розпочинається 5-й Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу

Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу, присвячений Руху Відкритого Доступу до наукової інформації розпочнеться вже вп’яте у понеділок 24 жовтня. Ця акція, що ініційована Коаліцією наукових видань та академічних ресурсів (SPARC) та підтримана більш ніж 2,000 прибічників по всьому світу, надає можливість краще ознайомитись з перевагами, які надає Відкритий Доступ, обмінятися досвідом, ідеями щодо впровадження Відкритого Доступу та допомагає розширити коло учасників руху Відкритого Доступу.
Щороку бібліотеки (академічні, дослідницькі, публічні), університети, інші громадські організації та професійні спільноти використовують Тиждень Відкритого Доступу як цінну платформу для зустрічей, а також , для того щоб оголосити важливі повідомлення про подальший розвиток Руху Відкритого Доступу. Цей тиждень слугує стартовим майданчиком для нових видавничих фондів, що підтримують Рух Відкритого Доступу, для проголошення політик відкритого доступу, матеріалів, у яких мова йде про соціальні та економічні переваги Відкритого Доступу.
Цьогорічні програми висвітлюють питання, що стосуються менеджменту публікацій та авторського права. Зокрема це стосується питання вибору для викладачів - авторів публікацій , використання нових медіа файлів, можливостей, створених шляхом повторного використання та комбінування наукових матеріалів. Ще однією ключовою темою є Відкриті Освітні Ресурси, як вид технології ПЗ з відкритим кодом. Університети проводять широкий спектр заходів: від презентації Гарвардського Університету, який пропонує модель ПЗ з відкритим кодом для наукових журналів “Yana” до презентації Університету Юти про розвиток віртуального документообігу, нові медійні файли, правомірне використання та масову культуру.
Як завжди головну роль в проведенні дискусій, засідань, семінарів, презентацій, фільмуванні відіграватимуть студенти, аби зрозуміти важливість Відкритого Доступу в житті сучасного пересічного студента. Такі заходи як “SHOW (Share/OpenAccess/Worldwide),” в університеті Рієки в Хорватії допомагають студентам зрозуміти краще, що таке ліцензування Creative Commons , Відкриті Проекти, рух Відкритого Контенту, рух Відкритого Доступу та коаліція Right to Research (право на дослідження).
Участь у цьому дуже успішному заході стає все більш популярною . Цього року, більш ніж 2000 осіб у більш ніж 110 країнах зареєструвались в соціальній мережі Тижня Відкритого Доступу на сайті openaccessweek.org. Найбільш активними учасниками залишаються Європа та Північна Америка. До них долучаться Алжирія, Гамбія, Ісландія, Ірак та Судан. Загальна географія учасників заходу гарно прослідковується на мапі Тижня Відкритого Доступу на веб сайті.
Аби посприяти програмі, коаліція SPARC надає ряд ресурсів, таких як відеоматеріали про дослідження та досягнення у галузі цифрових технологій. Цьогоріч увага прикута до Брюстера Кейхле, засновника та голови Internet Archive. Він каже, що зараз саме час для Відкритого Доступу, бо на сьогоднішній день Інтернет набув дуже широкого розповсюдження. «Нам треба відійти вперед від моделі мейнфрейму, передплаченої та ліцензованої моделей », заявляє головуючий. «Все має бути у відкритому доступі». Відео з виступом можна подивитись та завантажити на : http://blip.tv/sparc-north-america/brewster-kahle-5653389.
Повна колекція відеофайлів SPARC про Тиждень Відкритого Доступу : Доктора Гарольда Вармуса, Директора Національного Інститут Раку (США) , Доктора Камерона Нейлона, біофізика та прибічника Відкритого Доступу; Доктора Мони Неймер , професора та віце – президента з науки Університету Оттави , студентів , бібліотекарів, вчителів, дослідників та інших, контакти яких можна знайти на сайті openaccessweek.org.
Тиждень Відкритого Доступу запроваджено коаліцією SPARC (the Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) за ефективного сприяння 2011 наших спонсорів : проекту Публічної Наукової Бібліотеки (the Public Library of Science), @mire та Springer Open. Приєднуйтесь до програми Тижня Відкритого Доступу у вашому університеті, регіоні, безпосередньо на кампусі університету або ж долучайтесь через веб сайт www.openaccessweek.org<http://www.openaccessweek.org
Коаліція SPARC (the Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) - організація бібліотечних спільнот , що виступає за розширення відкритого доступу до знань. Коаліція переконана, що швидке і всеохоплююче розповсюдження відкритого доступу до наукових матеріалів сприятиме більш ефективному навчальному процесу , розвитку науки та збільшить кількість інвестицій. SPARC підтримала спільнота з 800 наукових академічних бібліотек з усього світу. Деталі про SPARC на сайті

Повідомлення від Jennifer McLennan
Director of Programs & Operations
SPARC
jennifer@arl.org
http://www.linkedin.com/in/jennifermclennan
http://www.arl.org/sparc

2 коментарі: