четвер, 5 травня 2011 р.

Бібліотека в парку Чи парк в Бібліотеці

Біля Нью-Йоркської Публічної Бібліотеки на 42-й, в центрі Великого Яблука є невеличкий затишний Bryant Park, улюблене місце для відпочинку багатьох американців і гостей міста. Взимку тут ковзанка і різдвяні базари, влітку - каруселі і безліч зручних лав, де із задоволенням можна перепочити.  Хтось грає в шахи, хтось просто гріється на сонечку, хтось читає. А якщо нема з собою книжки чи журналу? Нема проблеми, адже в теплу пору року тут працює ... читальна зала.

Прямо в парку, кілька стелажів  з книжками і популярними газетами, які вільно без будь-яких документів чи застави можна взяти  почитати, лише записавшись у координатора (бібліотекаря?).
Таку читальну залу влаштувала НЙ Публічна бібліотека ще за часів  Великої Депресії у 1935, коли багато безробітних шукали роботи..В 1944 р. цей сервіс було закрито.  А віднедавна уже адміністрація парку відродила традиції.  Книжки-журнали-газети здебільшого дарують видавці.
 

Серед "читачів" досить різноманітна публіка: менеджер середньої ланки, що вийшов на ланч, і переглядає новий роман, мама читає дитині, явний бомжик з купою своїх мотлохів переглядає свіжу пресу...  Ніхто не боїться, що книжки покрадуть чи понівечать, повага до Книги і Людини, що Читає. 
 ... От, уявилась картина, як такі куточки Книги і Читання з"явились в наших парках і скверах...Не можна помріяти?

2 коментарі: